Onze Geschiedenis


Thuis hadden wij, toen ik nog een klein meisje was, altijd al dieren, van tropische vissen en vogels tot schapen. Met mijn vader heb ik kleurmuizen gefokt. Mijn tante en oom hadden een Sint-Bernard en ik wilde ook een hond. Na veel gezeur kregen wij een Boxer. Zij heette Connie en zij is helaas maar een jaar of acht geworden. Heel het gezin miste haar en er kwam kort daarop een prachtige Boxer pup met een stamboom, ze heette Borga. Ja, na een paar jaar nu wilde ik ook wel eens een nestje puppies. Na wat gesprekken met de fokker van Borga, die ook keurmeester was, werd zij gedekt door een mooie reu uit zijn kennel. Maar helaas, na tweemaal proberen, geen puppies! Heel jammer, maar puppies kon ik wel vergeten.

Toen ik 19 jaar was wilde ik een eigen hond. Mijn opa had altijd een Barzoi gehad en die wilde ik ook graag. Maar ik woonde nog bij mijn ouders en die vonden dat maar niets. Mijn tweede keus viel op een Afghaanse Windhond en na een tijdje kwam in 1970 mijn eerste eigen hond. Zij heette Anyatahplaksa Aziz el Djefna. Ik ging met haar naar shows en ze had daar goede resultaten. Fokken met haar zou wel leuk zijn. maar we woonden op een flat en het is natuurlijk niet geweldig om daar pupjes van zo’n groot ras groot te brengen.

Lang daarna, ik was ondertussen getrouwd en had een dochter, waren we verhuisd naar een eengezinswoning met een fijne tuin. Nu zou ik dus eindelijk kunnen fokken, maar inmiddels was onze Afghaan al weer 7 jaar, dus eigenlijk al op een leeftijd waarop een eerste nestje niet meer gewenst is.

Er kwam in 1979 een Saluki bij, zij heette Aymara el Charnak en in 1980 een Afghaan, die luisterde naar de naam Imandra Ben Mazir-i- Sharif. Zij gingen ook naar shows en weer kwam de gedachte om te fokken. Nu werd er een kennelnaam aangevraagd en na een paar namen, die werden afgewezen, werd dat in 1981 Pul-i-Khumri. Het eerste nestje Pul-i-Khumri Saluki’s werd in mei 1983 geboren en er volgde nog 2 nestjes Saluki’s en een nestje Afghaantjes. Het showen en fokken van grote honden was moeilijk voor mij geworden met een gezin met 2 kleine kinderen en ik ben daarmee toen opgehouden. De meeste Saluki’s en Afghanen, die we toen hadden, waren dus alleen nog maar voor de gezelligheid. Ze hebben de leeftijd tussen de 12 en 15 jaar bereikt. We hadden nog 2 oudere Saluki’s toen wij aan een kleiner ras erbij dachten en daar naar zochten.

In juni 1992 kwam het eerste Tibetaanse Spanieltje, Kensing Tiara uit Engeland, bij de hondenfamilie. Met haar kinderen begint dus het verhaal over de Tibetaanse Spaniels van Pul-i-Khumri. Zelf is Tiara nooit kampioen geworden, ze vond showen helemaal niets. Totdat ze 11 jaar oud was en weer eens mee ging naar een Clubmatch. Toen vond ze het pas leuk en verdiende haar eerste CAC! Ze heeft in elk geval heel wat mooie nakomelingen gekregen die wel kampioen zijn geworden.

De Chinese Naakthond kwam ook op ons pad. Ik was op slag verliefd en bedacht dat het wel erg leuk was om een Chineesje bij de Tibbies te hebben. Na een paar jaar, in de zomer van 2006, werd dat idee werkelijkheid met een klein Chinees Naakthondje met de naam: Happy dancing Fancy Fairytail. Een geweldig leuk vrolijk aanhalig speels hondje. Onze Tibetanen hebben direct vriendschap gesloten met de nieuwe aanwinst. Ze spelen en slapen heerlijk met elkaar.